Som conductors habituals i al llarg de la nostra experiència viària es possible que mai hagin necessitat assistir a un accident de trànsit. Però malgrat no haver-nos trobat, sabeu el què s’ha de fer?

Presenciar un accident de trànsit pot ser un trasbals, però davant d’aquesta circumstància s’ha de saber quina és la millor manera d’actuar per facilitar als serveis d’emergència (ambulància, bombers, policia, etc.) la seva tasca.

El primer que s’ha de fer és mantenir la CALMA i el següent és seguir el PAS (acrònim de tres pautes a seguir):

  1. Protegeix la zona.
  2. Alerta trucant al telèfon d’emergències 112.
  3. Socorre la persona que ha patit l’accident.

I què s’ha de fer en cada pas:

1)Protegeix la zona.

El primer pas és l’autoprotecció aparcant tan bé puguis el teu vehicle, posar-te l’armilla reflectant abans de sortir del cotxe. Encén las llums d’emergència o posició i posa els triangles de presenyalització.

2)Alerta als serveis d’emergències.

Truca al servei 112. Fer-s’ho amb calma, des d’un indret segur. Facilita informació el més precisa possible (ubicació, dades dels ferits, estat de salut, etc.) També el nombre implicats de vehicles. Si tens la possibilitat d’indicar les coordenades del lloc de l’accident, millor (hi ha una aplicació mòbil gratuïta “My112”). Després de facilitar tota la informació, fes cas a les indicacions del servei d’emergències i si la situació empitjora abans d’arribar els serveis, torna a trucar. 

3)Socorre les persones ferides.

Sobre tot, tingues en compte el què no s’ha de fer: moure els ferits, ni de posició ni de lloc. Si és un motorista, no treure el casc. No s’ha de donar ni beguda, menjar o medicaments. El que s’ha de fer és tranquil·litzar als ferits, estant al prop d’ells i si es té coneixements, realitzar els primers auxilis. Una vegada arribat els serveis d’emergència, no marxa fins que ho indiquin.

Esperem que aquestes indicacions sigui útils. Cal tenir-les en compte. Poden salvar vides.

 

Goncal Formació

Cornellà de Llobregat, 8 de gener de 2020