A l’estiu és l’època que més desplaçaments fem, tant en distàncies curtes com viatges més o menys llargs.

Les bones pràctiques esdevenen imprescindibles si el que volem és reduir la despesa en benzina i augmentar la seguretat.

Intentarem donar algunes de les recomanacions més importants per estalviar en consum de combustible durant la conducció i incrementar el nostre nivell de seguretat:

 1. Arranca sense accelerar: No és necessari trepitjar l’accelerador a l’hora d’arrancar: consumeix carburant inútilment. L’electrònica del vehicle regula les condicions d’arrencament.
 2. La primera marxa, només per sortir: Utilitzar aquesta marxa només a l’inici i durant 2 segons o 5-6 metres recorreguts.
 3. Anticipa el canvi de marxes: Accelera de forma progressiva, sense trepitjar l’accelerador a fons. En motor de benzina, canvia de marxa entre les 1500-2500 revolucions per minut: en els dièsel, entre les 1300-2000.
 4. Utilitzar les marxes llargues:  El més temps possible a baixes revolucions, però sense risc, mantenint el control del vehicle i tenir capacitat de resposta en el cas de necessitat.
 5.  Anar a una velocitat constant: No freni ni acceleri bruscament. Vagi el més uniformement possible. Així el desaprofitament d’energia i combustible es limita. A la carretera és convenient utilitzar la velocitat de creuer si ho disposa el vehicle.
 6. Moderar la velocitat: A banda d’augmentar la seguretat, disminueix el consum.
 7. Anticipació i previsió: Mantenir la distància de seguretat fa que la conducció sigui més eficient i ens protegim més davant un imprevist.
 8. Utilitzar el fre del motor: Aixecar el peu de l’accelerador implica frenar el cotxe, sent el consum zero i en cas d’haver d’aturar-se, utilitzi el fre, no redueixi de marxes.
 9. Trucs en pendent: Cap amunt, retardar la reducció de les marxes i accelerar lleugerament i en les baixades, circular amb marxes llargues i rodar amb la inèrcia, evitant en tot cas, les situacions de risc.
 10. Carga, planificació i manteniment: A banda hi ha una sèrie de consells que ajuden a reduir el consum i augmentar la seguretat:
  • Evita l’excés de càrrega: Molt de pes i el portaequipatge del sostre poden augmentar el consum fins a un 40%.
  • Planifica la teva ruta: Utilitza el navegador i vés per rutes conegudes, estalviaràs voltes innecessàries.
  • Consulta l’estat del trànsit: Preveu les cues i circula per rutes alternatives.
  • Comprova els neumàtics: Adequa la pressió dels neumàtics a la situació i estalviaràs combustible i allargaràs la seva vida.
  • Vigila el manteniment: Un vehicle amb òptimes condicions guanya en seguretat i eficiència.
  • Calefacció i aire condicionat, si és necessari: La seva utilització incrementa el consum fins un 25%.
  • Puja les finestres: Baixar-les facilita una més resistència del vehicle al vent i per tant augmenta el consum en un 5%.

A Goncal Formació, som especialistes en la formació per una conducció eficient, per guanyar en seguretat i estalviar en el consum del vehicle. Si vols més informació dels nostres cursos, pots emplenar el qüestionari de contacte o trucar-nos al telèfon 932803836 a on l’atendrem personalment.

Goncal Formació
Cornellà de Llob., 21 de juliol de 2020