Els sistemes de retenció infantil (SRI) o cadiretes infantils, tenen com a objectiu que els nens viatgin més segurs al cotxe i redueixen considerablement la possibilitat de sofrir danys corporals. Però, perquè encara n’hi ha nens que no van en cadireta al cotxe? Poden haver-hi diferents motius i l’afirmació que els adults no són conscients del perill que comporta pels infants la no utilització d’aquest sistema de seguretat.

Actualment la llei és molt clara: Els nens amb una alçada inferior als 1,35 metres (recomanable fins a 1,50 metres), estan obligats a utilitzar el sistema de retenció infantil quan viatgen en cotxe.

Aquests sistemes tenen un cost, però cap pare o mare voldria que li passes res al seu fill quan conduïm el cotxe. Per aquest motiu, el primer que hem de fer és estar ben informat de quina és la protecció adequada per cada edat o alçada i el que és també important, conèixer les conseqüències de no portat la correcta mesura de seguretat.

En els trajectes curts també s’ha d’utilitzar les cadiretes i fer-ho de manera correcta perquè sigui efectiva. S’ha d’instal·lar i fer-la servir adequadament.

La normativa estipula que les cadiretes han d’anar col·locades als seients de darrere, amb tres excepcions:

  • Quan el vehicle no disposi de seient a darrere.
  • Quan el seient de darrere ja estigui ocupat per altres menors de característiques semblants.
  • Quan no sigui possible instal·lar els sistemes darrere.

Si davant d’aquests supòsits anteriors, la cadireta ha d’anar a la part de davant i el vehicle disposa d’airbag, aquest hauran de desconnectar-se, sempre que la cadireta estigui orientada al contrari del sentit de la marxa.

Pel que fa a l’elecció de la cadireta adequada, sempre triarem una que estigui homologada, amb etiqueta d’homologació que garanteixi el compliment de la normativa amb els estàndards de seguretat que exigeix la normativa europea.

La cadireta s’haurà d’ajustar en funció dels tres grups que s’han creat (edat i pes).

Tingues consciència que la utilització de la cadireta salva vides. Utilitza-la!

Goncal Formació
Cornellà de Llob., 29 de setembre de 2020