Conduir amb inclemències del temps desfavorables, principalment quan hi ha neu o amb una gelada, augmenta els ricos de perdre el control del vehicle que conduïm, sent perillosa la situació si no prenem mesures de precaució.

La neu i les posteriors plaques de gel que es formen, són molt freqüents a la nit i matinada. La pluja, la humitat permanent o la boira gebradora són fenòmens que hi estan relacionats i que fan que el gel faci acte de presència a les carreteres.

L’augment en els últims anys d’accidents a on les inclemències de temps han estat un factor determinant, esdevé necessari incrementar les mesures de precaució per minimitzar els riscos per conduir amb condicions adverses.

Malgrat que moltes vegades el glaç a la carretera és un element inesperat i que ens pot agafar desprevinguts, hi ha alguns trucs per saber com prevenir i afrontar el gel a l’asfalt:

 • Prevenció: En l’actualitat molts vehicles avisen quan la temperatura exterior és de menys de 4 graus, de la possible existència de gel a la carretera, cosa que hem de tenir en compte per prendre mesures preventives. Si veus l’asfalt blanc o brillant també pot indicar que hi ha gel, encara que sovint per ser produït per l’existència de productes salins que es fan servir per evitar que es formin les plaques de gel.
 • Ubicació: Hi ha zones a on especialment existeix la possibilitat de major formació de les plaques de gel. Als llocs a on no toca el sol, entrades i sortides dels túnels, als ponts i zones properes als rius.
 • Gel al parabrisa o en altres parts: Per evitar el gel al vehicle principalment quan les temperatures són més baixes, és recomanable si no està sota cobert, tapar el vidre amb un plàstic, manta o cartó. Si no ho hem fet, la millor opció és utilitzar un producte anticongelant específic, utilitzar una rascleta de plàstic o posar en marxa la calefacció amb el ventilador al màxim quan engeguem el motor del vehicle. Important evitar els contrastos de temperatura fent servir aigua calenta, no enfocar una temperatura elevada contra el parabrisa, no usar els eixugaparabrises perquè poden estar enganxats al gel i es poden espatllar i no tirar sal perquè és un producte que evita la congelació, però no descongela i podria ratllar el vidre.

Consells per augment la seguretat:

 • Comprova el bon estat dels pneumàtics.
 • No redueixis bruscament la velocitat, ves a poc a poc i condueix suaument.
 • Accelera a poc a poc per afavorir l’adherència dels pneumàtics a l’asfalt.
 • Condueix amb la marxa més llarga possible i mantén la direcció recta, si la part posterior del vehicle es descontrola, gira el volant en la direcció oposada.
 • Si hi ha més cotxes, augmenta la distància de seguretat.
 • Si et desplaces per zones de muntanyes o de baixes temperatures constants, és molt recomanable portar pneumàtics d’hivern, o bé els nous quatre estacions perquè tenen millor adherència i resposta de frenada a baixa temperatura i no només sobre neu, sinó en una gran diversitat de sòls.

En cas de nevada és imprescindible: 

 • Deixa lliure el carril esquerre per permetre el pas de vehicles de conservació de carreteres i llevaneus.
 • Para atenció a la senyalització dels panells de missatges variables i a les indicacions dels agents de trànsit.
 • Extrema la precaució quan circulis per les àrees i vies afectades per les inclemències de mal temps, així com disposar dels mitjans i l’equipament adequat per transitar en condicions de seguretat, entre les quals hi ha les cadenes o els pneumàtics d’hivern.
 • Coneix els colors de la neu i les seves condicions de circulació (veure imatge, fes clic).

Esperem que sigui d’utilitat les recomanacions davant la situació de trobar-nos neu o gel a la carretera. Augmentar la precaució farà tenir una conducció més segura i evitarà accidents amb danys materials al nostre vehicle i corporals als seus ocupants.

Goncal Formació
Cornellà/Viladecans, 6 febrer 2023