A vegades ens hem trobat circulant per una carretera fora de l’àmbit urbà i ens ha sorprès una tempesta elèctrica i ha sorgit el dubte… estem segurs dins el cotxe?

La resposta és clara: Sí. I per què?

Segons la ciència i el descobriment de Michael Faraday, un espai tancat recobert de metall com és el cas dels vehicles, no resulta afectat pels camps elèctrics externs, perquè el seu és nul. Això vol dir que l’electricitat no circula per l’interior del cotxe, malgrat que la carrosseria al ser metàl·lica té més possibilitats de rebre un impacte d’un llampec que altres objectes, encara que són baixes.

També és cert la conveniència de prendre algunes recomanacions:

  • Apagar la ràdio: En funcionar amb la bateria del cotxe, cal evitar qualsevol aparell que funcioni amb electricitat dins el vehicle.
  • Tancar finestres i portes: A banda d’evitar que entri aigua al cotxe, evitarem l’entrada d’electricitat dins.
  • No aturar-se a prop de tanques, línies elèctriques ni zones humides:  Els objectes metàl·lics i l’acumulació d’aigua tenen més possibilitat de sofrir l’impacte de llampecs.
  • Evitar els punts alts i el centre d’espais oberts: Aquestes ubicacions fora de la ciutat no solen tenir la protecció de parallamps ni d’edificis, i, per tant, els riscos d’una descàrrega elèctrica són més alts.
  • En cas d’impacte d’un llampec, queda’t dins: Quan això es produeix s’ha d’esperar una estona per sortir i donar temps a reduir l’electricitat descarregada.
  • Manteniment del vehicle en bon estat: Les tempestes elèctriques solen portar aigua en quantitats importants. Tenir les escombretes de la neteja parabrises, el dibuix dels neumàtics, els fars en bon estat, afavoriran la seguretat en aquest tipus de situació desfavorable.

Ara a la primavera, la mala meteorologia pot generar un entorn desfavorable. Evitar o com a mínim minimitzar el risc és crucial. Ens assegurarà una circulació sense perill.

Goncal Formació
Cornellà Llob., 24 maig 2022