L’any 2021, marcat també per la pandèmia i les restriccions de mobilitat, ha estat el segon millor any des que es tenen dades, després de l’any anterior, 2020, pel que fa al nombre de morts (1004) i  ferits greus (3728) a les carreteres interurbanes. Malgrat que l’objectiu sigui zero morts, l’any passat torna a confirmar-se la tendència a la baixa pel que fa al nombre de sinistres mortals i defuncions.

Davant d’aquesta situació, incrementar l’atenció a l’hora de conduir, minimitzar el risc d’avaria mecànica i també, augmentar les bones condicions i manteniment de les carreteres faran que la sinistralitat sigui cada any menor.

Tanmateix, quan es produeix un accident, hem de conèixer algunes recomanacions. A tall de les més importants, indiquem:

  • Protecció davant un accident: Baixar del vehicle per socórrer o per avaria del mateix vehicle, sobretot en les vies interurbanes, comporta un risc que implica molta precaució (mirar per exemple abans d’obrir la porta). Una vegada a la calçada, ens hem de posar l’armilla reflectant. Si et trobes amb un vehicle en flames o que porti  mercaderies perilloses, valora les accions abans de realitzar-les. Has de tenir precaució i caminar darrere de la barrera de seguretat, no travessar l’autopista o no fer marxa enrere per apropar-te a l’accident, són recomanacions que has de seguir per evitar accidents. Hem de deixar el nostre vehicle en zona segura, encendre les llums d’emergència i de posició, posar els triangles d’emergència i/o posar el dispositiu lluminós.
  • Avisar al servei d’emergències: Trucar immediatament al telèfon 112 per demanar ajuda sanitària. També es podrà utilitzar els pilons SOS de les carreteres. Has de saber per facilitar el rescat, el nombre més gran de dades, com el lloc exacte de sinistre, característiques i nombre de vehicles afectats, possibles ferits i informació de la seva situació mèdica (si estan conscients, si respiren, si tenen pols, etc.). Mantenir la calma serà de gran ajuda.
  • Socórrer a les víctimes: Aquest pas és clau, per no afegir lesions o complicar les produïdes. No és fàcil quan estem nerviosos o no tenim coneixements mèdics, però mantenir la calma ens ajudarà. Són molt freqüents les lesions cervicals, sent fonamental la protecció del coll per evitar lesions de medul·la espinal i una màxima recomanació és EVITAR MOURE EL FERIT si no és estrictament imprescindible. Només quan existeixi risc d’atropellament, el vehicle pugui caure, cremar, quan el ferit estigui cap amunt i comenci a vomitar o sagnar per la boca, serà necessari moure l’accidentat, sempre amb l’ajuda d’una altra persona i amb molta precaució. Als motoristes, MAI TREURE EL CASC, excepte quan tingui problemes de respiració. L’objectiu és tenir cura del ferit mentre arriben les assistències mèdiques.
  • Ajuda amb els primers auxilis, malgrat no tenir coneixements: Dona suport emocional a l’accidentat, transmetent serenitat, tranquil·litat, acompanya, anima, etc. Si tens alguns coneixements, fes la maniobra del front-mentó (per elevar la llengua i deixar passar l’aire), l’escombratge amb el dit a la boca per comprovar que no hi ha cap objecte estrany a la boca, la ressuscitació cardiovascular bàsica (RCB), compressions toràciques o massatge cardíac, posició lateral de seguretat, etc.
  • I per últim, indicar que si tenim, presenciem o coneixem un accident, SEMPRE HEM DE PRESTAR AUXILI O SOL·LICITAR AJUDA. No fer-ho, és un delicte (omissió de socors). Portar una petita farmaciola (guants quirúrgics, cotó estèril, compreses estèrils, vendes, gases o apòsits estèrils -tirites-, un mocador gran, esparadrap, un parell de tisores, pinces, imperdibles, alcohol, aigua oxigenada, etc.) al cotxe podrà esdevé salvadora.

Tingues present aquestes recomanacions. Poden salvar vides.

Goncal Formació

Cornellà, 8 de febrer de 2022