Molts dels conductors esperen a omplir el dipòsit de combustible del seu vehicle quan ja han passat bastants quilòmetres de la senyalització de l’indicador de reserva. Però, aquest costum,  perjudica el motor?

La pregunta, malgrat opinions diferents, és que NO perjudica el motor. La justificació és que esgotar tant el dipòsit de combustible podria provocar que el motor rebés totes les impureses del carburant no és ben bé cert, ja que els filtres que porten estan situats a la part més baixa del dipòsit i per tant és inevitable que no passi tot el líquid per aquest conducte, estigui el dipòsit ple o pràcticament vuit. També el dipòsit vuit fa que sigui major l’evaporació del líquid, encara que és una quantitat mínima.

Però a banda d’aquesta circumstància, circular amb el dipòsit ple de combustible té alguns avantatges. Quines són?

  • Aporta seguretat davant qualsevol imprevist que necessiti la utilització del combustible.
  • Permet circular sense limitacions i no tenir la necessitat d’haver de trobar imperativament una benzinera pel camí.
  • Eliminació de la situació d’estrès provocada davant la possibilitat de tenir la necessitat de repostar i no tenir a prop una estació de servei.
  • No haver de saber quants quilòmetres és podem fer amb la reserva, encara que molts vehicles ja indiquen quina autonomia tenen de combustible. Normalment està entre el 50 i 120 km, depenent del vehicle.
  • Malgrat les indicacions del mateix vehicle, el consum del combustible pot ser més o menys ràpid en funció de paràmetres com la velocitat, les aturades per retencions, la càrrega del vehicle, el funcionament de calefacció, aire condicionat, etc.
  • Garantir que no ens quedem sense benzina a la carretera posant en risc al conductor i ocupants del vehicle.

Aquest últim avantatge ens evitarà de prendre precaucions com:

  • S’eliminarà la possibilitat de ser sancionat per les autoritats de trànsit amb 200 euros.
  • Apartar el vehicle de la calçada, estacionant-lo al costat dret i deixant lliure la part transitable de la vorera d’emergència.
  •  Evitar ser acusat de conducció negligent pel perill que representa desplaçar-se amb el vehicle sense control quan el motor s’apaga per falta de combustible i deixa de funcionar la direcció, els frens, etc., i el conductor perd el control.
  • No haver de caminar o desplaçar-se fins a la propera benzinera i buscar un recipient homologat per al transport de mercaderies perilloses (benzina). No fer-ho implica una sanció encara major, entre els 2.000 i 3.000 euros.

Esperem que sigui d’utilitat la informació. A Goncal Formació, com a centre de formació, vetllem per la seguretat viària de les persones i els seus béns.

 

Goncal Formació
Cornellà Llob., 20 d’abril de 2021