La causa principal dels accidents mortals al nostre país són les produïdes per les distraccions al volant. Aquestes suposen el 28% dels accidents i és el veritable perill quan conduïm.

Però hi ha manera d’evitar les distraccions al volant? Com es controlen?

La millor manera d’evitar les distraccions és, mai millor dit, estar atents. En l’actualitat els dispositius tecnològics que disposen els vehicles milloren la nostra seguretat, però és l’atenció del conductor la que realment evitarà les distraccions i en conseqüència els accidents. Els mitjans de control i sancions per part dels agents de trànsit, serviran per millorar el comportament dels conductors. Les infraccions que suposin distracció al volant tenen una sanció econòmica de 200 euros i la pèrdua de 3 punts.

Quina és la principal causa de les distraccions?

Un dels principals motius que genera la distracció del conductor és la utilització (parlar, mirant, manipulant, etc.) del telèfon mòbil, navegadors, utilitzar cascos, auriculars o altres dispositius, etc., durant la conducció. El seu ús multiplica per quatre el risc de patir un accident i el risc és equiparable a la conducció amb excés d’alcohol. Per tant, hem de deixar el nostre telèfon de banda a l’hora de conduir, ja que si no suposa apartar la vista de la carretera durant un temps determinat en el qual es recorre una sèrie de metres sense que el conductor tingui el control del vehicle, ja que l’atenció la té posada al mòbil.

Quins altres factors provoquen distraccions?

El somni i la fatiga són dos factors de risc molt desconeguts i alhora molt implicats en l’accidentalitat viària: abast del darrere, sortides de la via, o certes invasions de carril contrari contigu són tipus d’accident molt freqüents per aquests factors.

Fumar i conduir. Hem de pensar que encendre una cigarreta es triga una mitjana de 4 segons i a una velocitat de 100 km / h, haurem recorregut en aquest temps una distància de 113 metres. Segons les conclusions de diversos estudis d’investigació, fumar mentre es condueix multiplica per 1,5 el risc de patir un accident.

I quines són les conseqüències d’una distracció?

Els tipus d’accidents més freqüents són les sortides de la via, les col·lisions frontals, el xoc amb el vehicle davanter o l’atropellament.

Com evitar les distraccions? 

 • Abans d’agafar el cotxe
  • Dormir bé, no ingerir alcohol i altres drogues, no fer menjars abundants, tenir cura de la ingesta de certs medicaments.
 • En el trajecte
  • Millor no fumar, si sents somnolència, parar.
  • Mantenir una temperatura agradable: 21 o 22 graus és una temperatura aconsellable.
  • Ull amb el mòbil: És una important font de distraccions. Utilitza’l només per a emergències i amb el cotxe aturat. Es recomana activar el “mode cotxe” en aquells dispositius que ho incloguin.
  • Ràdio / MP3: Manejar-ho distreu, són aconsellables els sistemes que es manegen directament des del volant. Programar emissores i CD’s abans del viatge és una bona opció.
  • Viatjar amb GPS: Intentar programar una ruta en viatge és molt perillós. Cal fer-ho abans.

A Goncal Formació som especialistes en la formació viària amb cursos sobre Seguretat Viària. Cal tenir cura a l’hora de conduir. L’atenció i prudència redueix el risc d’accidents i evita danys i lesions als ocupants del vehicle.

Goncal Formació
Cornellà Llob., 18 de maig de 2021