Serà bastant difícil per no dir impossible, evitar aquests dies les retencions a la carretera per a tothom que es desplaci amb cotxe.

Davant d’aquesta evidència i pel fet que no tenim a l’abast evitar-ho, només ens queda preparar-nos psicològicament per quan hàgim d’encarar la situació i intentar fer-ho de manera la més positiva possible.

Les cues a la carretera generen estrès i ansietat i depenent com gestionem cadascú de nosaltres el moment, podrem fer que la situació millori o empitjori. La incertesa de no saber el què passa ni quant de temps hauràs d’esperar a la retenció, crea un estat d’ànim que no suportem gaire bé.

A banda d’aquests condicionats, si les cues es produeix a l’autopista encara és pitjor, debut a la sensació de sentir-te “atrapat”, situacions que poden ser greus per a persones que pateixen amaxofòbia (por a conduir).

La nostra personalitat també determina la gestió psicològica de la nostra ment. Conductors nerviosos, persones que volen tenir tot marcat i programat són característiques per generar una ansietat extrema. La calma, relativitzar el temps que  va passant, ens afavorirà per gestionar una millor espera. La pèrdua de paciència, la immediatesa de la nostra societat, juga en contra.

Un entorn de nerviosisme entre els ocupants dels vehicles incrementarà la tensió, amb un possible “contagi negatiu” durant la retenció.

Amb tot això, què podem fer per no desesperar en una cua a la carretera?

 • Planificar abans que la cua serà inevitable: Ens hem de conscienciar que quasi segur la trobarem. No serà de manera inesperada. Minimitzarem la sensació de pèrdua de temps. Si finalment no trobem retencions, doncs premi. Els que vivim en un determinat territori, hem de ser conscients d’aquest tipus de situacions adverses.
 • Intentar cercar informació de la situació per aclarir la incertesa, mitjançant la ràdio o mòbil per preveure quant s’allargarà.
 • Important per davant d’urgent. Si viatges amb nens, arribar alhora serà urgent, però l’important serà la integritat de les persones. La urgència d’arribar d’hora pot esperar, el no arribar, no.
 • Practica l’actitud positiva. Treballa la teva personalitat amb aquest objectiu. El cotxe té molts avantatges i de tant en tant, algun inconvenient puntual com haver d’esperar quan hi ha retencions de vehicles. Adornar-se de tenir sort de no haver patit un accident quan el motiu de la cua sigui aquest.
 • Posar música, fer algun joc amb la canalla ens servirà per distreure i que passi el temps més ràpid. Gaudir del moment en comptes de viure-ho com una tortura.
 • Fer exercicis de respiració i relaxació. Concentrant-se en respirar per captar tota l’atenció i eliminar l’atenció cap al motiu que ens pot causar l’ansietat, la retenció.

I com a punt final i resum, sis claus per millorar l’espera.

 • Preveure la cua. Incloure-la dins els plans.
 • Cercar informació per eliminar l’incertesa.
 • Primer l’important, segon l’urgent.
 • Actitud positiva.
 • Aprofitar el temps.
 • Fer exercicis de respiració i relaxació.

Bon viatge i bona sortida de desembre!

Goncal Formació
Cornellà de Llob., 22 novembre 2022