El motiu principal de la utilització de les cadires infantils als cotxes és la reducció de danys en el cas d’accident. Igual d’important és que aquesta cadireta sigui l’adequada per la talla i el pes del nen. Sigui quin sigui el recorregut que fem o la distància que recorreguem, és obligatori la utilització de la cadira ben cordada.

Investigadors han determinat que la utilització de la cadira per nens redueix fins a un 75% de les lesions en el cas de sinistre, evitant que el nen o nena topi amb altres ocupants o amb components del mateix cotxe.

Fins quan és obligatori la utilització de la cadireta?

Hi ha dos criteris:

1)       Que el nen arribi als 135 cm com a mínim, o bé,

2)       Fins als 12 anys aproximadament.

La Llei en aquests casos ja no obliga a utilitzar la cadira, encara que si recomanen que l’utilitzin fins als 150 cm.

Quin tipus de cadiretes em puc trobar?

Primer de tot cal confirmar que la cadira que utilitzem estigui homologada, per assegurar-nos que ha passat un control i compleix amb els paràmetres de seguretat.

Hi ha diferents tipus de cadiretes, però totes elles es classifiquen segons la talla del nen. S’ha de mirar sempre la instrucció del fabricant per una correcta instal·lació d’aquesta.

Sancions

Viatjar amb un nen sense cadireta o amb una incorrecta pot implicar una multa greu de 200 € pel conductor i la retirada de 3 punts de carnet. Els agents de tràfic també estan autoritzats a immobilitzar el vehicle si no porten dispositius de retenció infantil.

Per tot això, el Servei Català de Trànsit (SCT) fomenta el Decàleg de la seguretat viària infantil, un conjunt de mesures que té l’objectiu d’evitar que hi hagi cap infant mort o ferit greu com a ocupant d’un vehicle. Poder clicar aquí per consultar 10 tips pel bon ús de les cadiretes”.

Goncal Formació
Cornellà / Viladecans, 6 de febrer de 2019